mandag 10. januar 2011

Utvekslingsstudent tilbudet

Utvekslingsstudent brukes både på videregående eller på høyere utdanning. Utvekslingen kan vare i et halvt år eller et helt år. Det kan organiseres av en organisasjon, foreldre, eller staten. Hele konseptet handler om å studere i utlandet om du vil utforske mer eller om du ikke er fornøyd med egen skole.
Det finnes mange organisasjoner som gir deg masse informasjon om studie i utlandet. ANSA ble grunnlagt i 1956 og består i dag av et kontor i Oslo og et nettverk på over 8 400 medlemmer og 500 tillitsvalgte fordelt på over 1200 studiesteder i mer enn 60 land. ANSAs infosenter er en nasjonal og offentlig støttet informasjonstjeneste. I tillegg er det også gratis. Organisasjonen har et godt forhold til alle partier på Stortinget, Lånekassen og utdanningsmyndigheter i Norge.
Det finnes også mange forumer på nett som er av studenter for studenter. Det er gjerne studenter som har vært på utveksling og kommer med sine meninger og anbefalinger.
Er du interessert i et tilbud om annerledes utdanning er det ganske kjekt å ha slik informasjon tilgjengelig. Under kan du se noen nettsider som gir deg god informasjon med lett tilgjengelig hjelp.

http://www.ansa.no/Om_ANSA/
Gratis og enkel.

http://www.utvekslingsstudent.com/

Forum av studenter for studenter. Enkelt med spørsmål og svar.

http://explorius.no/om_explorius/

Explorius er en ny arrangør i Norge med hovedkontor i Stockholm. Vår filosofi er å holde student antallet på et lavt nok nivå at vi til enhver tid kan vite hvem du er når du ringer oss. Hos oss vil du ikke være et anonymt nummer, men en lys levende person.
Vi har snakket med en student her på skolen som er på et års tilbud i USA som fortalte oss litt om hvordan det er å være utvekslingsstudent i USA.

Intervju

Jeg har tatt kontakt med Rune Strøm Brekke(tidligere elev på KVS)og han har sagt ja til å svare på noen spørsmål. Rune er utvekslingsstudent i USA for øyeblikket og kommer til Norge sommeren 2011.

Hvordan var det å komme til et nytt land?
Ikke veldig annerledes. USA er ikke så veldig forskjellig fra Norge med en gang når man kommer dit. Og siden jeg snakker engelsk godt nok var ikke kommunikasjon noe problem

Ble mulighetene større og bedre?
Nei. Man kommer seg ingen steder uten en bil, og når de ikke lar utvekslingsstudenter kjøre bil har man ikke mye muligheter til å komme seg rundt på egenhånd. Man får derimot muligheten til å prøve nye ting som nye sporter. Jeg spilte amerikansk fotball, som jeg ikke hadde mulighet til i Norge.

Er det sikkert at det blir funnet en bra familie?
Nei. Det er jo umulig å vite 100% om familien er bra. Spesielt siden folk er forskjellige er det vanskelig å si om familien blir bra for den eleven. Noen kommer alltid til å havne hos en familie de ikke kommer godt overens med.

Hvordan trives du med den nye familien?

Jeg trives veldig godt med min familie.

Hva bør man unngå?
Dop og alkohol. Blir du busta blir du sendt hjem. Også bør du ikke bare fortelle om alt som er bedre med hjemlandet, men være åpen for nye ting.

Tips til ungdom som vurderer utveksling: Ikke å ta for vanskelige fag på skolen. Da blir man bare sittende med lekser hele tiden. Det er nok av lekser selv om man ikke tar de vanskeligste fagene. Ikke forvent deg at alt kommer til å gå glatt hele tiden. Det kommer til å være ganger når ikke alt er like bra, og man kommer til å ha hjemlengsel mer enn en gang.


Hva er det beste med å være utvekslingsstudent?

Man møter sinnssykt mye folk og får seg mange nye venner. Ikke bare folk på den nye skolen, men folk fra hele verden som er med i utvekslingsprogrammet, familiemedlemmer og andre folk man møter på mens man driver med aktiviteter utenfor skolen og lignende. Pluss alle tingene man opplever.
Er savnet for hjemlandet stort?
Ja.

Hvordan er det med et nytt språk?
Engelsk er ikke veldig nytt. Jeg snakker godt nok engelsk til å kunne kommunisere uten problemer med andre folk her.

Hvordan er forskjellene på skolene?
Alle lærer refereres til med titler Mr., Ms., Miss etc. Man kan ikke forlate skolen mens det er skoletid. Folk som er smarte og tar ekstra vanskelige klasser får ekstrapoeng for College, og de blir belønnet med medaljer hvert kvartal hvis de har hatt 3,7 av 4,0 i gjennomsnitt, hvis de ikke har fravær og lignende det kvartalet, og de elevene som klarer det er med i trekning av premier som flatskjerm tv-er, Nintendo Wii, og gratis bensin-kort (siden neste alle her kjører bil fra de er 16 år) etc. Med det blir man belønnet for å jobbe hardt på skolen og de prøver å få frem potensialet i folk mye mer enn skolene i Norge gjør.
De legger store ressurser inn i skole sporter. Amerikansk fotball hadde 6 trenere for førstelaget, og det er 4 eller flere trenere for ishockey laget, basket laget og lignende. På skolen er det vektløftingstimer hvor elever kan få styrke og kondisjonstrening hver dag, med en lærer som forteller om man gjør det riktig osv. Veldig likt som å ha en personlig trener, men det er en time på skolen slik at man får det unna i skoletiden og man får det gratis. På min skole er det også en lege med idrettsskader som spesialitet, som kommer hver mandag og torsdag rett etter skoletid og han er til stede når idrettslagene til skolen spiller kamp etc. Han er lege for Minnesota Vikings (profesjonelt amerikansk fotballag). Elevene kan komme til han hver mandag og torsdag og han ser på skaden eleven har og gir en evaluering om eleven burde gå til en doktor for røntgen, eller hvis skaden ikke er alvorlig, gir han eleven råd til hvordan han skal bruke den skadde kroppsdelen for at den skal helbrede fortest mulig.
Det er jevnlig søk etter narkotika med narkohund.
Det er ikke lov å ha klær med emblemer/påskrift som promoterer alkohol, narkotika eller sex.
Man må ha hallpass for å gå i gangen. Generelt er det bare mye mer strengt når det er skoletid i USA.


Her ser vi Rune sammen med verdens mest kjente skatere, så ja, kanskje det er ganske spennende med et sånt tilbud?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar